Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Tinos, 2. část

Hodně řeckých návštěvníků na ostrově Tinos jsou poutníci. Ti na ostrov přijíždějí zejména kvůli známému poutnímu kostelu Panagia Evangelistria, který je známý pro své ikony. V řecké ortodoxní církvi je Tinos důležitý stejně jako francouzské Lurdy pro katolíky – je to pro ně nejdůležitější poutní místo. Také zde se údajně měla zjevovat Panna Marie.

V roce 1823 byla nalezena proslulá ikona Marie, a na místě jejího nálezu tak byl postaven kostel Panagia Evangelistria.
Bazilika je otevřena denně od 8 do 20 hodin, je ale pouze jedním z 1 000 (!) kostelů na celém ostrově. Milovníci kostelů tak tady budou mít skutečnou radost.

Poutní kostel se nachází na kopci ve vzdálenosti asi 600 metrů od přístavu, a je vidět už z dálky. Široká ulice Megalochari vede od moře nahoru ke kostelu. Vpravo na okraji silnice každý den jde po kolenou spousta věřících po ulici až nahoru. Několik z nich má chrániče kolen, aby si při výstupu chránili holé končetiny před asfaltem. Nahoře, v blízkosti kostelního komplexu, je položený červený koberec pro poutníky.

Hlavní atrakce na Tinosu je denně navštěvována tisíci lidmi. Celý komplex se všemi prostory však spíše připomíná klášter. Svátostí a důvodem, proč mnoho ortodoxních návštěvníků sem zavítá, je ikona Panagia Megalocharis v prostoru nalevo pod schodištěm. Vstup je zdarma, ale očekává se vhodné oblečení (dlouhé kalhoty, zakrytá ramena).

Pro turisty ze západu je zajímavá také Odos Evangelistria, malá pěší zóna vpravo od široké poutní cesty. Tady se prodávají kýče a suvenýry související s kostelem a náboženstvím. Mnoho Řeků kupuje metrové svíce, které pak zapálí v kostele. Na začátku ulice u moře jsou umístěny cestovní kanceláře, ve kterých se prodávají lístky na trajekty.

Kromě toho je Tinos typickým pěkným přístavem. Na čilých promenádách podél pláží se nacházejí taverny, obzvláště ty, které nabízejí rybí speciality. Protože obchod s poutníky jen kvete, ceny v tavernách v posledních letech značně stouply.

Na pobřeží hlavního města je hodně velkých hotelů, a sice většinou poněkud vyšší kategorie. Dále od břehu se nachází hodně domů, které pronajímají soukromé pokoje k ubytování. Ceny na Tinosu jsou všeobecně přinejmenším střední kategorie. V průběhu obou hlavních svátků jsou ceny pokojů velmi vysoké, jinak lze najít jednoduché ubytování v soukromí od 30 do 35 euro.

V malém, ale hezkém archeologickém muzeu ve městě Chora na ostrově můžete obdivovat zajímavé nálezy z historie ostrova.
Na Tinosu panuje také noční život, který je opravdu řecký a zúčastňují se ho především místní mladí lidé a mladí poutníci z metropole Atény.

Geografie: 

Místo

Panagia Evangelistria, Tinos 37° 32' 32.8668" N, 25° 9' 48.0132" E
Location

Řecko na Facebooku