Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Tilos

Část řeckého ostrova Tilos

Tilos je řecký ostrov (asi 62 km2) v Egejském moři a je jedním z dvanácti hlavních ostrovů Dodekanského souostroví. Spolu s několika neobydlenými ostrůvky (včetně Anditilosu a Gaidouronisi) tvořit společenství v regionu Jižní Egeis. Leží severozápadně od ostrova Rhodos a asi 8 námořních mil jihovýchodně od ostrova Nisyros. Nejvyšším vrcholem je Profitis Ilias, který dosahuje 612 metrů.

Ostrov obývá pouhých asi 300 obyvatel, z toho jich polovina žije v přístavu Livadia. Oficiálním hlavním městem je ale ve vnitrozemí položené Megalo Chorio (v překladu Velká vesnice) s přibližně 100 obyvateli. Mezi těmito obcemi a dvěmi nejznámějšími plážemi Plaka a Eristos jezdí autobusy. Obyvatelé jsou velmi pohostinní a těší je povídání si s těmi málo turisty, kteří zavítají na jejich ostrov.

Tilos má údajně nejkrásnější pláže Dodekanských ostrovů, které jsou zároveň osamocené. Po řídce osídleném ostrově se dají dělat skvělé pěší výlety. Krajina ale působí neúrodně, ostrov je celkem chudý na srážky. Je ideální pro ty návštěvníky, kteří hledají místo pro klidnou dovolenou a odpočinek.

Protože je ostrov odlehlejší, má zde domov mnoho vzácných rostlin a zvířat. Ostrov je známý pro nálezy sloních kostí neznámého trpasličího druhu slona. Zvíře bylo jen asi 1,5 metru vysoké. Kostra slona, která byla nalezena v roce 1971 v jeskyni, je vystavena v jednom malém muzeu v místě Megalo Chorio. Během posledních vykopávek byly objeveny pozůstatky ještě menšího slona (Palaeloxodon antiquus falconeri).

Výhodné ubytování najdete na ostrůvku jednoduše. Hodně domů totiž nabízí možnost přenocování v soukromí. V Livadii se nachází několik malých hotelů a penzionů, taverny a restaurace naleznete všude.
Denní spojení s ostrovem Rhodos a sousedním ostrovem Nisyros zajišťuje katamarán Sea Star. Jednou týdně sem plují trajekty z přístavu Piraus ve městě Athény.

Geografie: 

Místo

Livadia 36° 24' 58.032" N, 27° 23' 10.9356" E
Location

Řecko na Facebooku