Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Thassos

Ostrov Thassos

Thassos je zelený řecký ostrov v Egejském moři, který je známý pro své čisté pláže, pohostinnost, chutné víno ​​a lahodný med.

Jeho historie sahá daleko, ve starověku byl známý pro své zlaté doly a mramor. Dnes zde můžete vidět hodně archeologických pokladů a také mramorové dílny, které vyvážejí své výrobky do celého světa.

Ostrov se nachází na severovýchodě Řecka, asi osm kilometrů od makedonsko-thráckého pobřeží řecké pevniny. Je nejsevernějším ostrovem řeckého souostroví. Téměř kulatý ostrov je velký asi 380 km2 a žije na něm přibližně 15 tisíc obyvatel. Je tak druhým největším řeckým ostrovem.

Hlavním městem je Limenas a nejvyšším vrcholem Ipsarion (1 206 m). Thassos je částečně zalesněný, místní obyvatelé žijí z turistického ruchu, zemědělství (pěstují se olivy, víno, ovoce, vyrábí se med) a těžby mramoru.

Na ostrov se nejlépe dostanete trajektem z Kavaly v severní části Řecka, doba jízdy je asi 1,5 hodiny. Trajekty vyplouvají také z města Keramoti. Thassos nemá letiště a proto ho ani nenavštěvuje tolik zahraničních turistů. Na ostrově je dobře vybudovaná síť autobusových linek, takže není není bezpodmínečně nutné pronajímat si auto.

Na ostrově můžete najít jak ubytování v soukromí, tak i hotely všech cenových kategorií a 5 oficiálních kempů. Většinu turistů tvoří milovníci pláží a moře nebo pěší turisté. Ostrov nabízí několik opravdu krásných zátok a pláží s jemným pískem a průzračnou vodou, jako vystřižené z cestovního katalogu.

K největším zajímavostem na ostrově patří ruiny antického chrámu Alyki na jihu ostrova, antická část města Limenas, velké množství klášterů a kostelů, horská vesnice Kastro, druhé největší město na ostrově Limenaria a světoznámá díla z mramoru.

Určitě se také vydejte na celodenní výlet lodí kolem ostrova.

Thassos - ruiny chrámu Alyki
Autor: wallygrom

Místo

Město Limenas 40° 46' 45.9876" N, 24° 42' 30.9132" E
Location

Řecko na Facebooku