Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Telendos, 1. část

Ostrov Telendos
Autor: Mikey Bean

Telendos (řecky Τέλενδος) je velmi malý Dodekanský ostrov, nachází se ve východním Egejském moři. Kolem něj se rozkládá několik neobydlených ostrůvků, Epano leží jihozápadním směrem a Agia Kyriaki asi 1,4 km na jih. Neobydlený ostrůvek Kalavros leží 2 km severovýchodně od zálivu Arginonda.

Celému Telendosu dominuje horský hřeben Rachi, který prochází celým ostrovem od místa Aspros Kavos (Bílý mys) na západě a směřuje na východní pobřeží. Uprostřed ostrova dosahuje tento horský hřbet nejvyšší nadmořské výšky 459 metrů.

Na jihovýchodě je ostrůvek přibližně 900 m dlouhý a asi 400 m široký, na jihu zasahuje na plochý poloostrov s mysem Kap Pnigmenos, což je zdejší vůbec nejjižnější bod. Stejnojmenné městečko se nachází na přechodu k poloostrovu na východní straně. Naproti přes moře leží na ostrově Kalymnos městečka Myrties a Masouri.

Od západního pobřeží ostrova Kalymnos je oddělen jen 700 metrů širokou úžinou. Původně byly oba ostrovy navzájem spojeny, ale po velkém zemětřesení v roce 554 byly od sebe navzájem odděleny.

Dnes mezi nimi funguje pravidelné spojení v podobě trajektů a výletních lodí. Každých 30 minut vyjíží od 8 do 24 hodin z přístavu Mirties na Kalymnosu, cesta trvá asi 10 minut a stojí cca 1,50 euro.

V jediné obci na ostrově žije v zimě 40 až 50 osob, živí se rybolovem, trochu zemědělstvím a cestovním ruchem. Protože zde v uplynulých letech bylo vybudováno několik ubytovacích možností, v letních měsících počet obyvatel díky návštěvám turistů roste na více než 200 lidí.

V obci je několik malých taveren a kafenií, kde můžete ochutnat vynikající čerstvé ryby. Zásoby sem každodenně přivážejí loďky z Kalymnosu.

Malé zátoky s přírodními plážemi, které nejsou nikdy přeplněné, lákají návštěvníky ke koupání. Telendos je skvělým místem pro lidi, kteří hledají klid a pohodu, ale stále mají možnost se během krátké chvilky dostat na rušnější Kalymnos s nabídkou prázdninových aktivit.

Podle legendy nechal hodit král Pothey Telentos svou dceru Pothu do moře, protože nepřál její lásce s Andronikosem, princem z Kalymnosu. Její tělo ihned ztuhlo a její tvář se stala vrchem Rachi, nejvyšším vrcholkem ostrova.

Část ostrova Telendos
Autor: Mikey Bean
Kalymnos - městečko Myrties
Autor: Mikey Bean

Řecko na Facebooku