Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Syros, 2. část

Některé archeologické nálezy poukazují na osídlení ostrova Syros již v době neolitu, nejstarší objevené osady pocházejí z doby bronzové. V Chalandriani byl objeven velký hřbitov s 600 hroby, na severovýchodním pobřeží ostrova se nachází pevnost Kastri.

Město Ermoupoli vzniklo kolem roku 1821 jako výsledek řeckého povstání proti turecké nadvládě a následném útěku mnoha Řeků z Chiosu a dalších ostrovů. Jméno pochází od řeckého boha Herma (patrona obchodníků a zlodějů), a znamená "Město Hermese". Dnes je administrativním sídlem oblasti Jižní Egeis v Egejském moři.

Hlavní město ostrova vás jistě okouzlí pitoreskními domky a neopakovatelnou atmosférou. Život se v tomto městě odehrává hlavně v okolí náměstí Platía Miaoulis a u přístavu. Tady si můžete užívat nočního života spolu s krásným výhledem na okolní hory.
Ve městě je také jedno z nejstarších archeologických muzeí v Řecku a divadlo Apollon z roku 1861. Klasicistní radnice (základní kámen položen v roce 1876, slavnostně otevřena v roce 1898) se nachází v centru na náměstí Miaoulis, pokrytém mramorovou dlažbou a obydleném mnoha holuby.

Ermoupoli plynule přechází v městečko Ano Syros, každá z obou obcí se rozkládá na vlastním kopci. Ano Syros tvoří převážně katolíky obývaná starší, od moře viditelná levá část, které vévodí biskupská katedrála St. Georg. Pod ním se nachází v roce 1633 založený jezuitský a kapucínský klášter.
Stará část s křivolakými uličkami a mnoha příjemnými tavernami se dá nejlépe prozkoumat pěšky. Je odsud také nádherný výhled na Ermoupoli a na Egejské moře.

A jak se na ostrov dostanete? První možností je přílet na ostrov Mykonos a z města Mykonos pak dále lodí do přístavu Ermoupoli. Cesta trvá přibližně dvě hodiny. Druhou možností je letět do řeckého hlavního města Athény a pak se dále vydat lodí z přístavu Pireus nebo Rafína, kdy po tří až čtyř hodinové plavbě doplujete opět do přístavu Ermoupoli.

Místo

Ano Syros 37° 27' 3.3408" N, 24° 56' 9.798" E
Location

Řecko na Facebooku