Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Syros, 1. část

Syros (také Syra nebo Siros) je řecký ostrov souostroví Kyklady. Nachází se téměř v jeho středu, má rozlohu téměř 84 km² a žije zde kolem 25 tisíc obyvatel. V 8. století př.n.l. obsadili ostrov Féničané, který mu dali také jeho název, což v překladu zhruba znamená "Skalnatý". Hlavním místem je od roku 1833 Ermoupoli, které je také sídlem prefektury Kyklady. K ostrovu patří také neobydlený ostrůvek Gyaros, který leží několik kilometrů severozápadně od severního cípu.

Místní se živí pěstováním zeleniny, oliv, obilí a vína, nejdůležitějším hospodářským faktorem je ale provoz loděnice "Neorion-Werft", která se specializuje na údržbu a opravy velkých lodí. Cestovní ruch zde hraje, na rozdíl od zbylého Řecka, jen malou úlohu.

Na západě, jihu a východě ostrova se nachází několik pláží, Kini, Finikas, Posidonia, Megas Gialos, Vari a Azolimnos. Sever ostrova je poměrně neprozkoumaný. Jedna z nejhezčích pláží na ostrově je pláž Galissas na západním pobřeží, kde je velmi živo. Najdete tady spoustu barů, kaváren, taveren i diskoték.
Centrálně položený kykladský ostrov je mezi Řeky oblíbenou rekreační oblastí, v neposlední řadě díky mnoha rekonstruovaným budovám z klasicistního období, ale také proto, že místní populace je velmi kontroverzní v herních kasinech.

V přístavu na ostrově panuje rušná lodní doprava, lodě odjíždějí téměř každou půl hodinu. Dostanete se odsud také na okolní Kykladské ostrovy, na další řecké ostrovy jako je Kréta nebo Rhodos, se dostanete 2-3x týdně. Až do otevření Korintského průplavu byl místní přístav největším a nejdůležitějším obchodním přístavem v Řecku.
Na jihovýchodě, v blízkosti Ermoupolisu, je malé letiště.

Místní obyvatelé byli v minulosti, nezvykle pro Řecko, téměř všichni katolíci latinského ritusu. Vzhledem k přistěhovalcům v roce 1820 (kvůli povstání proti Turkům) se tento podíl snížil na dnešních zhruba 40%, takže dnešní populace je téměř rovnoměrně rozdělena mezi ortodoxní a katolíky. Ostrov přitahuje při oslavách Velikonoc mnoho poutníků, kteří se zde mohou ubytovat před návštěvou druhého největšího řeckého kostela na ostrově Tinos.

Místo

Ermoupoli, ostrov Syros 37° 26' 40.4268" N, 24° 56' 35.8692" E
Location

Řecko na Facebooku