Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Skiathos, 2. část

Ostrov Skiathos s klášterem Evangelistrias
Autor: gichristof

Zákoutí hlavního města Chora magicky přitahují každého, kdo má hlad a chce se také bavit. Pěší zónu Papa Diamantis lemuje jedna taverna za druhou. Dění v rybářském přístavu můžete pozorovat z okolních ouzerií a hospůdek u sklenky vychlazené anýzovky a něčeho dobrého na zub. Kolem obrovského kostela Ekklisia Tris Lerarches najdete řadu populárních barů s pestrým hudebním programem.

Pokud toužíte po troše klidu a romantiky, užijete si večer na klidné pláži nebo v zastrčené zátoce při západu slunce. Čtyřměsíční festival Iniró sto kýmaim (Sen příboje) je opravdovým zážitkem pro všechny milovníky řecké kultury. Koná se v amfiteátru na poloostrově Bourtzi a na scéně pod širým nebem se od června do září hraje divadlo, opera, balet, zpívá se a hraje hudba.

Ostrov Skiathos je oblíbený hlavně pro krásné koupání a lenošení na pláži. Ale také návštěvníci, kteří se rádi hýbou, si zde přijdou na své. Pěkné výlety se dají podnikat například k opuštěným klášterům Charalámpos, Kechriá nebo Kounístras.

Zajímavá místa

Návštěva klášterního komplexu Evangelístrias z 18. století je pro všechny milovníky kultury a historie prakticky povinná. Po cestě na strmý vrchol bude následovat nádherný výhled. Když vstoupíte do klášterního dvora, rázem se ocitnete v jiném světě. V katakombách se skrývá malé muzeum a v kapli vás ovane vůně kadidla.

Z historického pohledu je zajímavý také klášter Kounístras a bývalé hlavní město Kástro. Ruiny středověkého města se nacházejí v severní části ostrova a jsou nejlépe dostupné lodí. Trasa k pevnosti, která opuštěně stojí na kopci, vede přes hrbolaté cesty. Po namáhavé cestě vám bude odměnou nádherný výhled na zářivě modré moře. Pokud nechcete jít pěšky, můžete se nahoru vydat nejlépe terénním autem nebo endurem.

Pozoruhodná je také většina místních pláží na Skiathosu, v čele s pláží s jemným pískem Koukounaries. Hodně navštěvována je také krásná pláž Lalária s bílými oblázky a známou "děravou" skálou, která se jmenuje Tripia Petra.

Jídlo

Tzatziki, gyros a souvlaki skutečně nejsou všechny lahůdky, které řecká kuchyně nabízí. Skoro na každém jídelním lístku na ostrově objevíte výtečný pokrm petsofai – sytou polévku se zelenými paprikami, rajčaty, zavářkou a uzenou klobáskou. Zelenina s masem se nejprve opeče na chutném a samozřejmě doma lisovaném olivovém oleji, který pochází z domácích olivových hájů.

Stejně vynikající je tetrasini – hovězí maso zapečené s lilky a sýrem. K hlavním přísadám husté polévky giouvetsi patří maso a rýžové nudle. I do těstovinového nákypu pastitsio patří mleté maso. Můžete si však pochutnat i na bezmasých pokrmech. Smažený ovčí sýr saganaki je oblíbený v celé zemi.

Dále si můžete vybrat z řady malých pokrmů mezes, které se často podávají k ouzu. Pokud vás přepadne větší hlad, zaženete ho třeba tourlouem, pečenou zeleninou s rajskou omáčkou, nebo plněnými lilky papoutsaki. Čerstvě ulovené ryby z okolního moře připravují ostrované rádi jako polévku – třeba delikátní psarossoupa avgolemono, nakyslou směs na citronovo-vaječném základě, nebo kakavii s velkým množstvím cibule, mrkve a brambor.

Ostrov Skiathos s pláží Lalária
Autor: gichristof

Místo

Pláž Koukounaries, Skiathos 39° 8' 56.346" N, 23° 24' 22.8708" E
Location

Řecko na Facebooku