Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Skiathos, 1. část

Řecký ostrov Skiathos s hlavním městem
Autor: gichristof

Řecký ostrov Skiathos leží jen několik kilometrů od řecké pevniny (od poloostrova Pelion) a 15 km severovýchodně od ostrova Evia. Je součástí skupiny ostrovů Severní Sporady, Skopelos je je vzdálený asi 8 km východním směrem. Ostrov má rozlohu cca 47 čtverečních kilometrů a žije zde kolem 5,5 tisíce obyvatel. Je tak 4. největší a zároveň nejmenší obydlený ostrov Severních Sporad.

Skiathos je velmi zelený a hornatý ostrov, na jeho pobřeží se nacházejí jedny z nejhezčích pláží celého Řecka. Asi nejznámější je pláž Koukounariés s nádherným bílým pískem, schovaná mezi piniemi v malebném zálivu. Téměř většina života se odehrává na jihu ostrova. Jeho severní část je naproti tomu neobydlená a dostupná jen po štěrkových cestách.

Ačkoliv není ostrov příliš velký, přijíždí na něj stále více turistů. Skiathos se tak v posledních letech stává typickým řeckým ostrovem s čilým turistickým ruchem. Turisté sem přijíždějí především díky slunci, krásným plážím a nočnímu životu. V létě je těžké na některých plážích najít volné místo. Kdo tu chce hledat klid, je tady spíše na špatném místě.

Doprava

Na ostrov se můžete dostat trajektem, nejčastěji z přístavních míst Volos a Agios Konstantinos na řecké pevnině. K sousedním sporadským ostrovům vyjíždějí z přístavu každý den na moře dřevěné čluny (caique) a větší trajekty. Letiště, které bylo dokončeno v roce 1983, ostrov ještě více zpřístupnilo, přilétají sem charterové lety. Můžete se sem každý den pohodlně letecky dopravit také z hlavního města Athény.

Zábava

Chcete se opalovat a lenošit, půjčit si auto či motorku nebo snad dáte přednost vodě? Nuda je na zeleném ostrově Skiathos opravdu cizím slovem. Plno pláží se díky kvalitnímu ozvučení proměňuje již přes den v taneční parket pro každého, kdo touží po zábavě. Některé pláže jsou naopak tak zastrčené a opuštěné, že se k nim dostanete až po více či méně namáhavém pochodu. Tato dřina se však vyplatí, neboť vám bude odměnou ničím a nikým nerušené koupání, kterého si užijete až do chvíle, kdy vás hlad vyláká do taverny.

Pokud nasednete na plachetnici a rozhodnete se poznat Skiathos na vodě, měli byste si přibalit oběd s sebou. Egejské moře kolem ostrova a jeho dvou sousedů, ostrovů Skopelos a Alonnissa, nabízí pro milovníky plachtění skutečný ráj. Záruka větru, slunečního svitu a menší vlny učiní z plavby opravdové potěšení.

Na mnoha plážích si můžete půjčit motorový člun, surfařské prkno, jezdit na vodních lyžích anebo zkusit parasailing. K dispozici jsou samozřejmě i rodinnější dopravní prostředky jako šlapadla. Bez problémů se můžete také ponořit do hlubin Egejského moře. Školy potápění naučí i úplné začátečníky jak se potápět s kyslíkovou lahví.

Tipy pro volný čas

Hlavní město Skiathos (ostrované mu většinou říkají Chora) leží u nádherného přírodního přístavu a zachovává si se svými úzkými uličkami ve starém městě jistou původnost. V pěkných uličkách se nachází mnoho obchodů, kaváren, taveren, barů i diskoték, ve kterých se tančí až do rána. Zdejší atmosféra vás jistě okouzlí.

Řecký ostrov Skiathos s pobřežím
Autor: gichristof

Místo

Přístav Chora, Skiathos 39° 9' 46.0116" N, 23° 29' 29.8644" E
Location

Řecko na Facebooku