Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Paxi

Řecký ostrov Paxi a jedna z pláží
Autor: Visit Greece

Mnoho z vás pravděpodobně nikdy neslyšelo o malém řeckém ostrově Paxi, ale přitom je to ideální místo pro ty z vás, kteří chcete strávit klidnou dovolenou. Krásný zelený a hornatý ostrůvek nabízí mnoho k vidění, nádherné pláže a velmi pohostinné obyvatele.

Paxi je vlastně skupinka řeckých ostrovů v Jónském moři. Skládá se z obydlených ostrovů Paxos a Andipaxos, a z mnoha dalších neobydlených ostrůvků a skal. Celkem má toto souostroví přibližně 2500 obyvatel.

Na hlavním ostrově najdete obce Gaios, které je současně hlavním městem, Lakka, Longos a Magazia. Vedlejší ostrůvek Andipaxos je trvale obydlen jen pár obyvateli, v létě na něm žije maximálně 150 lidí.

Obyvatelé se živí hlavně zemědělstvím, rybolovem, chovem hospodářských zvířat a do určité míry také již i cestovním ruchem. Většina mladých lidí se ale stěhuje v letním období na větší Jónské ostrovy z důvodů snazšího hledání zaměstnání a na svůj vlastní ostrov se vracejí až v zimě.

Historie

Podle řeckého bájesloví vytvořil ostrov bůh moře Poseidón pomocí svého trojzubce, když se vydal z ostrova Korfu se svou novou manželkou Amfitrítou a hledal nějaké místo, kde by byl klid a mír.

Ačkoli byl ostrov osídlen již dlouho před tím, jsou za první osadníky ostrůvku považováni Féničané. Dokonce i název tomu napovídá, poněvadž slovo Pax v jejich jazyce znamená břidlice.

Římané vládli ostrovu ve 2. století př.n.l. a během byzantského období a také ve středověku byl ostrůvek průběžně napadán piráty. Po různých vládcích a po křížových výpravách se zde na začátku 16. století usadili Benátčané.

Na konci 18. století se na ostrově ocitly vojska pod vedením Napoleona a byla tu nakrátko vytvořena tzv. Jónská unie. Po většinu 19. století byl ostrov britským protektorátem. V roce 1821 vypukla válka za nezávislost, ale svobodu získal ostrov až roku 1864.

Zajímavosti

Ostrůvek Paxos je velmi krásný ostrov již sám o sobě, ale stojí tu třeba i benátský hrad a navštívit můžete jeskyni Ipapanti. Určitě byste si ale s sebou neměli v žádném případě zapomenout vzít šnorchl a užívat si pod hladinou moře.

Ve vesničce Gaios najdete pár pěkných barů, ale neočekávejte tam nějaké divoké večírky. Místo toho si zde můžete užít teplé letní večery se studenými nápoji na nějakém oblíbeném místě či v příjemné taverně. Je zde i několik obchodů, kde je k dostání vysoce kvalitní olivový olej a pár obchůdků s tradičními suvenýry.

Co se týče pláží, je tu pár malých, ale překrásných zátok, které se můžete vydat prozkoumat na vlastní pěst. Ty nejznámější jsou u městeček Gaios a Lakka.

Doprava

A jak se sem dostanete? Denně je provozována trajektová přeprava mezi ostrůvky Patras a Paxi, a také z Igoumenitsu. Na ostrově samotném pak funguje autobusové spojení mezi Gaiosem a Lakkou, a jezdí tu i několik taxíků. A pak už vám nezbude nic jiného než chodit pěšky.

Ostrov Paxi - jedna z vesnic
Autor: polanri

Místo

Gaios, Paxi 39° 11' 49.1244" N, 20° 11' 10.8924" E
Location

Řecko na Facebooku