Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Paros

Ostrov Paros - přístav Parikia
Autor: John&Mel Kots

Řecký ostrov Paros leží v centru Kykladských ostrovů, na západ od ostrova Naxos. Spolu s mnoha malými a neobydlenými skalnatými ostrůvky tvoří správní jednotku v regionu Jižní Egeis. V bezprostřední vzdálenosti směrem na jihozápad leží další obydlený ostrov Antiparos.

Na ostrově o rozloze asi 165 km² žije kolem 12 tisíc obyvatel. Nejvyšší vrcholem je 771 metrů vysoký Profitis Ilias, který leží uprostřed ostrova a na mapách je často označován jako Agii Pantes. Na jeho severní straně, nedaleko kláštera Agios Minas, bylo objeveno naleziště vzácného mramoru. Mramorje kvalitní, byla z něj vyhotovena například socha Venuše Mélské a Napoleonův hrob.

Hlavním městem a zároveň přístavištěm trajektů je Parikia, na západním pobřeží ostrova. Toto místo společně s ostrovem Mykonos a městem Thira na ostrově Santorini navštěvuje nejvíce turistů a zároveň je zde nejvíce příležitostí k nočnímu životu na Kykladech. Podél dlouhého pobřeží se nacházejí moderní kavárny, taverny a obchody. Zajímavé je také jeho pozoruhodné staré město se známou tržní uličkou, kde bohužel nenarazíte na výhodné ceny.

Paros může nabídnout i mnoho zajímavostí: Stále ještě původní vesničku Naoussa s rybářským přístavem na severu, která je ovšem během léta přeplněná turisty. Nebo horskou vesničku Lefkes v centru ostrova, která tvoří jeden velký skanzen známé kykladské architektury.

Ostrov Antiparos (2 km vzdálený) má nejzajímavější krápníkové jeskyně v Řecku. Na tomto ostrůvku se nacházejí taverny a také několik penzionů a ubytování v soukromí. Nejvíce turistů ale tvoří jednodenní výletníci z Parosu.

Nejkrásnější pláže se nacházejí na východní straně ostrova v oblastech Piso, Livadi a Drios. Za nejlepší se považuje tzv. Zlatá pláž, která je vhodná pro surfaře. Pláž Pounda je zase oblíbená mezi mladými lidmi. Ale i v blízkosti obou větších měst, Parikia a Naoussa, jsou příjemné pláže.

Na ostrově je menší národní letiště, odkud létá jen několik malých letadel do Atén. Hodně turistů létá na sousední Mykonos nebo Santorini a odsud dále na Paros pokračují trajektem.
Přístav v Parikii je největším přístavem pro trajekty na Kykladech. Ty denně vyplouvají do Atén, na Naxos, Ios, nebo i na Krétu a Thessaloniki.

Místo

Město Parikia 37° 5' 7.5768" N, 25° 9' 0.342" E
Location

Řecko na Facebooku