Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Mykonos

Ostrov Mykonos - západ Slunce nad městečkem ostrova
Autor: Mr.OutdoorGuy

Malý ostrůvek Mykonos, který je součástí souostroví Kyklady, vyniká krásnou přírodou. S temně modrým mořem kontrastují bílé vesnice a písečné pláže. Modrá zábradlí a okenice září vedle růžovo-červených pelargonií, bílých fasád a uliček. Kostely s krásnými červenými a modrými kupolemi byly snad postaveny jen proto, aby spolu s mořem a krajinou ostrov ozdobily.

K barevné nádheře přispívá i samotné slunce, když každý večer zapadá. Barevný rej spatříte i v mnoha barech a klubech ve městě Mykonos, které nabízejí skvělou zábavu u pobřeží Egejského moře. Živý přístav se čtvrtěmi Kastro a "Malé Benátky" přímo vybízí k procházkám, nakupování, dobrému jídlu a zábavě.

Vnitrozemí je naopak oázou ticha, uprostřed zvlněné krajiny s úrodnými terasami uslyšíte mečení divokých koz a cvrkot cikád.
K ostrovu neodmyslitelně patří také pelikán, který byl v přístavu ochočen již v 50. letech minulého století.

Když po 30 letech umřel, pokoušeli se ostrované najít nového pelikána, který by se po molech procházel se stejnou majestátností a pouličním prodavačům kradl ryby. Nakonec se ve městě Mykonos zabydlel Petros II. z německé zoo a později se dočkal i partnerky. Přítulný pták patří kromě malebných větrných mlýnů k symbolům tohoto ostrova a fotografii s tímto velkým zvířetem si musí pořídit každý turista.

Kostelíky a kaple, které jsou rozsety po celém pobřeží, si cestovatelé rovněž velmi rádi fotografují. Většinu těchto sakrálních památek nechali postavit námořníci či jejich rodiny jako dík za to, že byli zachráněni během ztroskotání lodi. Dnes je moře mnohem bezpečnější a díky němu se na ostrově líbí mnoha turistům z celého světa. Nabízí zlatavé pláže s nabídkou vodních sportů, roztomilá přístavní městečka nebo třeba jízdu člunem k sousednímu posvátnému ostrovu Délos.

Sousední ostrov Délos byl v dobách antiky kulturním, politickým a náboženským centrem v celé oblasti Egejského moře. Mnoho památek, například slavná Lví terasa a jedinečné mozaikové podlahy, svědčí o důležitosti tohoto ostrova, který byl považován za rodiště boha Apollóna.

Ostrov Délos - lví terasa
Autor: wallyg

Řecko na Facebooku