Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Meganissi

Pobřeží řeckého ostrova Meganissi

Ostrov Meganissi je malý, dosud neprozkoumaný řecký ráj, který najdete jen pár kilometrů od pobřeží dalšího řeckého ostrova Lefkada v Jónském moři. Je to velmi zelený ostrov, obklopený sousedními ostrůvky, jako jsou Madouri, Thilia, Kythros, Sparti, Skorpidi a světoznámý Skorpios, který vlastnil miliardář Aristoteles Onassis a kde je také spolu se svými dětmi pohřben.

Návštěvníci si tu mohou vychutnat skutečně nedotčený kus přírody, zelenou vegetaci se smaragdově zeleným mořem a malebné vesničky, které ještě nestačila zničit masová turistika.

Meganissi (řecky Mεγανήσι, v překladu "Velký ostrov") má rozlohu téměř 20 km² a je oddělen 800 m širokou mořskou úžinou od mnohem většího sousedního ostrova Lefkada na západě. Přístav Nidri na Lefkadě je odtud dobrých 7 km, k řecké pevnině na východě je to asi 9 km a do města Athény pak celých 260 km.

Má nepravidelný tvar, který se podobá zhruba písmenu "C". Skládá se z hlavní části na severu a z podlouhlého, k východu se rozšiřujícího, několik set metrů dlouhého úzkého výběžku. Délka ostrova činí 11 km, maximální šířka je na severu ve směru západ-východ, a je 6 km. Zalesněný ostrov je poměrně kopcovitý a v nejvyšším bodě dosahuje nadmořské výšky 267 m (297 m podle jiných zdrojů).

Na ostrově žije podle oficiálních statistik zhruba kolem 1000 obyvatel, přičemž jejich počet, podobně jako u mnoha jiných okolních řeckých ostrovů, silně kolísá mezi létem a zimou.

Všichni obyvatelé tu prakticky žijí ve dvou přístavech, ve Vathi a ve Spartochori, a ve vnitrozemí pak ještě v obci Katomeri, která je vlastně hlavním městem ostrova. Obě přístavní vesničky jsou obvykle několikrát denně cílem trajektů, plujících z Lefkady. Mezi městečky na ostrově a hlavními plážemi jezdí též autobusy.

Spartochori na samém vrcholu ostrova nabízí k procházkám mnoho pěkných uliček a také nádherný výhled na záliv Spilia. Malebné Katomeri je mezi návštěvníky oblíbené se svými malými tradičními obchůdky a s nočním životem. Vathy je pro změnu vybudované kolem malebného přírodního přístavu a v létě se mění na kotviště pro plachetnice.

Ačkoli je ostrůvek Meganissi opravdu malý a milovníci historie zde nenajdou téměř žádné památky a archeologické nálezy, je tu pár opravdu krásných pláží. Mezi ty nejnavštěvovanější patří například Ai-Yiannis, Spilia, Fanari, Atherinos anebo Limonari. Ostrov je také velmi oblíbený mezi surfaři, jachtaři, potápěči i individuálními turisty.

Za vidění rozhodně stojí sever ostrova, kde je doslova nespočet "fjordů". Z dějepisu je také známá jeskyně u Papanikolisu, kde našla své útočiště během 2. světové války stejnojmenná řecká ponorka.

I když byl ostrov dosud ušetřen nějaké nadměrné masové turistiky, cestovní ruch zde získává stále větší význam a je tu k dispozici stále více a více lůžek v hotelech, apartmánech i v soukromých ubytovacích zařízeních.

Řecký ostrov Meganissi s vesničkou Vathi

Místo

Spartochori, Meganissi 38° 39' 40.23" N, 20° 45' 35.4024" E
Location

Řecko na Facebooku