Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Leros

Ostrov Leros - jedno z městeček
Autor: jimtsap

Řecký ostrov Leros leží v v jihovýchodní části Egejského moře, mezi ostrovy Patmos a Kalymnos, a je součástí Sporadských ostrovů. Spolu s ostrovy Farmakonisi, Levitha a Kinaros, stejně jako s některými dalšími neobydlenými ostrůvky, tvoří stejnojmenné společenství v regionu Jižní Egeis. Rozlohou zaujímá cca 54 km² (na délku má asi 15 km a šířku 1,5 km) a nachází se před pobřežím Malé Asie a zálivem Güllük (turecky Güllük Körfezi).

Oblíbený prázdninový ostrov si dosud zachoval mnoho ze své původní atmosféry, jeho pláže lákají k opalování, koupání, potápění a šnorchlování, i když údajně nepatří mezi ty nejhezčí v Řecku.
Stejně jako na ostatních Dodekanských ostrovech se i na Lerosu provozuje včelařství, které produkuje známý tymiánový med.

Během 20. století to s osudem ostrova nevypadalo dobře. Po mnoha ztrátách během druhé světové války byl vyhlášen vězením. Během vojenské diktatury trvající až do roku 1974 se zde zase nacházel velký internační tábor pro politické zajatce. Dnes je zde pro změnu psychiatrická klinika, největší v Řecku, která zaměstnává na 800 ostrovanů a která také ostrovu nepřináší zrovna dobré jméno. Zejména turistika trpí mnoha předsudky a obavami návštěvníků.

Obecně lze tak říci, že je Leros mnohem méně ovlivněn turismem, než většina Dodekanských ostrovů. Není určen pro příznivce velkých párty, ale i tak zde vzniká stále víc a víc barů, kaváren, klubů a diskoték, a to zejména v místech Alinda, Agia Marina, Platanos a Pandeli. Taverny najdete ve všech vesnicích, některé menší hotely, apartmánové domy a penziony jsou poloprázdné i v letních měsících.

Mnohé budovy na ostrově byly postaveny během italské okupace, v tehdejším stylu. Mezi nimi ale najdete i typické řecké, obílené domy s jasně modrými dveřmi a okny. Město Lakki bylo postaveno Italy ve 30. letech minulého století a má pro řecké ostrovy netypické široké ulice, které okamžitě upoutají pozornost. Hlavní město Agia Marina je naproti tomu postaveno v typickém řeckém stylu. Pozoruhodný je hrad ze 14. století Johanity v blízkosti města, ze kterého budete mít nádherný výhled.

Chcete-li zde strávit svou živější dovolenou, vyberte si místo mezi obcemi Pandeli a Alinda. Pokud máte raději klid nebo kempování v přírodě, pak zvolte Xirokambos. I když je ostrov poměrně hustě obydlený, dá se zde provozovat pěší turistika a cykloturistika.
Na ostrov se dobře dostanete trajekty, denně plují z ostrovů Kos, Samos, Parmos a aténského přístavu Piraus. Na malém místním letišti přistávají pouze malá letadla z Atén.

Geografie: 

Místo

Agia Marina, Leros 37° 9' 27.7524" N, 26° 51' 13.1832" E
Location

Řecko na Facebooku