Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Lefkada

Ostrov Lefkada - Nidri

Ostrov Lefkada (nebo také Lefkas) leží v Jónském moři, s řeckou pevninou je spojen zvedacím mostem. Rozkládá se na ploše přibližně 300 km2, je dlouhý 35 km a široký maximálně 15 km, žije zde kolem 25 tisíc obyvatel. Se svojí rozlohou je jedním z největších Iónských ostrovů, ke kterým patří také sousední ostrovy Kefalonia a Ithaka.

Na Lefkadě zatím nepanuje masový turistický ruch, a proto se tu nachází mnoho krásných míst, která si udržela z velké části své kouzlo. Lefkada je velmi oblíbená mezi pěšími turisty, surfaři a milovníky plavby na plachetnicích. Pláže na ostrově jsou velmi hezké, blízko některých jsou i výborná místa pro kempování.

Když přejdete po mostě z pevniny, narazíte hned na stejnojmenné hlavní město ostrova. Určitě byste měli navštívit jeho staré město s úzkými uličkami. Dobře nakoupit můžete na velké pěší zóně, k dispozici jsou také pohostinné penziony a výborné restaurace. Pozoruhodná je pevnost San Maura a různá muzea jako třeba archeologické nebo Muzeum fotografie.

Na východě ostrova se nachází hned několik pěkných turistických letovisek. To nejznámější a největší je Nidri, oblíbené především mezi Angličany. Většina taveren a obchodů se nachází v romantickém přístavu.

Nejvýznamější místem na jihu je Vasiliki. Díky jeho poloze ve velkém zálivu je nejlepší oblastí pro surfování v Evropě. Pro mnohé návštěvníky je ale také tím nejhezčím místem na ostrově Lefkada. Kemp Vasiliki Beach Camping je velmi oblíbeným místem zejména u surfařů a patří k těm nejlepším kempům v celém Řecku.

Také výlety do horských vesnic ve vnitrozemí ostrova jsou zajímavé. Nejkrásnější je staré hlavní město Karia s architekturou typickou pro Iónské ostrovy.
Z míst Nidri a Vasiliki vyplouvají několikrát denně trajekty na okolní ostrovy, zejména na Kefalonii a Ithaku.

Pláž - oblast Nidri

Místo

Město Lefkada 38° 50' 5.4384" N, 20° 42' 44.01" E
Location

Řecko na Facebooku