Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Ithaka, 1. část

Řecký ostrov Ithaka

Ithaka (řecky Ithaki) je druhý nejmenší z obydlených Jónských ostrovů před západním pobřežím Řecka, je jen 29 km dlouhý a 6,5 ​​km široký. Tvoří spolu s několika neobydlenými ostrůvky jedno stejnojmenné společenství a skládá se ze dvou téměř stejně velkých poloostrovů.

Ithaku najdete jen několik kilometrů západně od ostrova Kefalonia, nejvyšší bodem je Niritos (809 m). Na ostrově trvale žije asi 3 000 obyvatel, ale ještě v roce 1868, kdy Ithaku navštívil německý archeolog Heinrich Schliemann, jich zde žilo kolem 12 tisíc. Mnoho jich totiž v průběhu času emigrovalo, hlavně do Austrálie, USA a Jižní Afriky.

Mýtický domov Odyssea

Ithaka je známá jako domov řeckého hrdiny Odyssea. Ačkoli to nepotvrzují žádné archeologické nálezy, v Homérově eposu Odysseia se píše, je že ostrov jeho rodištěm. Poté, co bojoval v trojské válce, se sem po 10 letech putování vrátil ke své manželce Penelopě.

Známý archeolog Schliemann věřil, že objevil na hoře Aetos Odysseův palác. Usuzoval tak podle některých popisů míst Homérem, nechal odkrýt příslušné území a našel tak rozsáhlou Kyklopskou zeď, kterou považoval za důkaz mykénské kultury v této oblasti.

Na Ithace se nacházejí dvě z nejzajímavějších míst, které se vztahují přímo k Odysseovi. Prvním je působivý pramen Aretousa, který se zvedá nad obrovskou skálou, kde Odyssesus po svém návratu potkal pasáka prasat Eumaiose. Druhým místem je Jeskyně nymf, známá také jako "Mramorová jeskyně", asi 2,5 km jihozápadně od Vathy. Tady prý Odysseus ukryl své poklady a navíc zde byly uctíváni antičtí bohové.

Historie

Ostrov byl pravděpodobně pojmenován po synovi kefalonského krále Ithakise, který se tady usadil, a spolu se svým bratrem vybudoval studny, která zásobovaly celý ostrov vodou. Při vykopávkách zde byly objeveny archeologické nálezy z období 4000 - 3000 př.n.l..

Co se týče skutečně prokázaných dějin ostrova Ithaka, víme, že byl ostrov dobyt v roce 1185 Normany a následně připojen ke království Margaritose z Brindisi. Po jeho oslepnutí v roce 1194 se ujal vlády jeho synovec Maio Orsini a nakonec ostrov roku 1209 ovládla Benátská republika. Díky podobnosti se sousedním ostrovem Kefalonia začali poté Benátčané Ithaku označovat jako Cefalogna Piccola.

Ostrov byl po staletí ovládán také Římany, Byzantinci, Franky Turky, Francouzi i Brity, a až v roce 1864 získal svoji nezávislost a připojil se s ostatními Jónskými ostrovy k řeckému státu. Během zemětřesení v roce 1953 byl zničen téměř celý ostrov, a proto je na něm jen málo budov starších 50 let. Nové budovy již byly postaveny v zemětřesení odolném provedení.

Zajímavosti

Hlavním městem je krásné Vathy v jihovýchodní části ostrova, které bylo založeno Benátčany, a je jedním z největších přírodních přístavů na světě. Místní umělci tady provozují krásné galerie a narazíte tu i na mnoho malých kaváren a pozoruhodných taveren. V srpnu se zde konají kulturní akce s umělci z celého světa.

Ostrov Ithaka a hlavní město Vathy

Místo

Vathy, Ithaka 38° 21' 52.0164" N, 20° 43' 7.1616" E
Location

Řecko na Facebooku