Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Ios

Ostrov Ios - hlavní město

Ios je jedním z nejmenších Kykladských ostrovů v Egejském moři, jeho rozloha je pouhých 109 km2. 22 a 19 km severním směrem leží další ostrovy, Paros a Naxos. Zatímco v průběhu 19. století měl ostrov asi 3 500 obyvatel, dnes zde žije trvale jen asi 1 800 lidí. Během letního období sem ještě během jednoho dne může přicestovat až 10 000 turistů. Přitom je ostrov na první pohled velmi nehostinný – holý, skalnatý a suchý.
Nejvyššími vrcholky jsou Pyrgos (732 m) a Profitis Ilias (500 m).

Téměř veškerý život na ostrově se odehrává mezi městem Chora, pláží Mylopotas a přístavem Gialos. Zde se nachází mnoho barů a diskoték, které na ostrov lákají mnoho mladých turistů. Mimo turistická centra se nacházejí ty nejkrásnější zátoky a pláže na Kykladech. Hlavní město nabízí tradiční kykladskou architekturu – bíle omítnuté domy postavené na skalách a kostely, které se svými modrými kopulemi převyšují všechny okolní budovy.

Jediná možná cesta, jak se dostat na ostrov, je letadlem na Santorini a odsud z přístavu Athinios asi jednu a půl hodiny přejezd lodí do přístavu Gialos.
Další možností je cesta přes hlavní město Athény, odsud lodí z přístavu Rafina nebo Pireus následuje asi devítihodinová plavba do přístavu Gialos.

Historické osídlení Skarkos se nachází na kopci v Kambosu, nejúrodnější oblasti ostrova, asi kilometr severovýchodně od přístavu. V letech 1986 - 1995 byl pod archeologickým dohledem Marisa Marthari objeveny pozůstatky osídlení z doby bronzové, kolem období 2700 - 2300 př.n.l. Osada měla rozlohu asi 1,1 ha a dodnes je největší a nejzachovalejší osídlením Kykladské civilizace, která byla obývána 200-300 lidmi.

Několik legend praví, že matka starověkého básníka Homéra se narodila právě tady na ostrově, a on sám by tady měl také být pohřben. Jeho hrob měl být údajně objeven již ve starověku v blízkosti severního cípu ostrova v oblasti kolem Plakoto. Nicméně při datování pohřebiště byl zjištěn časový rozdíl 600 let od předpokládaného data úmrtí Homéra. V roce 1771 prohlásil Holanďan Pasch van Krienen, že našel hrob Homéra. Tvrdil, že při otevření hrobu viděl, jak se kostlivec rozpadl v prach během několika sekund. Van Krienen nechal kámen z hrobu převézt do Livorna, odkud pak záhadně zmizel.

Na severu ostrova, jižně od zálivu Aghios Theodotis, se nachází zřícenina benátského hradu Paleokastro z 15. století. Říká se, že je na ostrově 365 kostelů a kaplí, podle počtu dní v roce.
Hlavní město má malé, bíle omítnuté domečky, které stojí vysoko na skalních hřebenech a tvoří obdivuhodnou kulisu. Nad městem stojí také dvanáct nečinných mlýnů.

Kromě pláží a moře láká ostrov mnoho mladých turistů na bohatou nabídku nočního života. Je ale také vhodným místem pro milovníky přírody a turistiky. Devět desetin ostrova je naprosto nedotčených a liduprázdných. Zde je vynikající terén pro turisty, které láká klid a pohoda. Na pěší výlety a túry se vyplatí vzít si dostatek vody, protože je velký problém ji někde doplnit.

Ios - historické osídlení Skarkos
Část ruin benátského hradu Paleokastro
Autor: Abeeeer
Geografie: 

Místo

Gialos, ostrov Ios 36° 43' 23.9304" N, 25° 16' 23.2716" E
Location

Řecko na Facebooku