Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Evia a jídlo

Jídelnímu lístku na řeckém ostrově Evia vévodí plno čerstvého česneku, šťavnatá zelenina, grilované maso a čerstvé plody moře.
Pokud máte rádi mořské plody, měli byste si na začátku "kulinářské cesty" dopřát porci čerstvých mušlí. Smažené kalamáry jsou tady téměř povinné. Pokud je připraví skutečný odborník, jsou skutečně delikátní.

Pokud si nemůžete vybrat mezi masem a rybou, přijde vám jistě vhod talíř pikilia – směs malých chuťovek z masa a ryb. K jídlu, po něm i jako předkrm si můžete dát pár oliv, ať už černých nebo zelených, pekelně ostré feferonky, pitu nebo tzatziki, které voní po česneku. Jako přílohu nebo lehký předkrm si můžete dopřát opečené plátky cukety.

I na ostrově Evia si můžete pochutnat na všudypřítomných dolmades – plněných vinných listech. Jako předkrm se podávají vajíčka s náplní z vaječného žloutku, sardelek a ovčího sýra. Kdo si jich dopřeje o něco více, už si bohužel neužije hlavní chod. To by ale byla škoda, neboť řecká kuchyně nabízí řadu dalších lahůdek.

Vepřové dušené v bílém vínu s citrónovými bramborami, sytá musaka nebo salát z chobotnice. Máte chuť na něco osvěžujícího nebo malý zákusek? Hustý, krémový jogurt s čerstvým ovocem a zalitý medem, pečivo z listového těsta nebo lahodný koláč skvěle zakončí jako dezert výborný oběd nebo večeři.

Dávejte si ale pozor při objednávání kávy. Pokud si v kavárně či restauraci poručíte kafé elliniko, dostanete pravou řeckou kávu: malou, silnou, s bohatou sedlinou. Řekové na Evii i na pevnině si ji rádi dopřávají během dne i po vydatném jídle, nejlépe v kruhu přátel a rodiny.

Místo

Hlavní město Chalkida 38° 27' 30.5676" N, 23° 35' 32.8776" E
Location

Řecko na Facebooku