Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Erikoussa

Pobřeží řeckého ostrova Erikoussa

Severně od Korfu se v moři nalézají tři malé ostrovy, o nichž ví jen málokdo. Jsou to Diapontské ostrovy - Othoni, Mathraki a Erikoussa.

Nejsevernější a zároveň druhý největší je posledně jmenovaný, který má rozlohu jen 4,5 km², a je na něm přihlášeno k pobytu asi 700 obyvatel. Skutečně tady ale trvale nežije více než zhruba 200 lidí. Hlavními částmi jsou přilehlé Porto (přístav) a na východním pobřeží vesnička se stejným názvem jako ostrov.

Většina lidí žije v jediné tamní vesničce a v jednotlivých zemědělských usedlostech, uprostřed rozsáhlých olivových hájů. Lidé se tu kromě pěstování oliv věnují v menší míře také rybolovu a cestovnímu ruchu.

Zelený plochý ostrůvek má nejvyšší bod Merlera v nadmořské výšce pouhých 130 metrů.

Několikrát týdně se sem brzy ráno vydává malý trajekt z hlavního města Korfu, který se posléze v pozdním odpoledni zase vrací.

Také sem zajíždí pravidelná linka spojující Agios Stefanos se zdejším západním pobřežím. Na Erikoussu se taktéž pořádají celodenní výlety z přístavů Agios Stefanos, Sidari a ze severního pobřeží ostrova Korfu.

V letních měsících je Erikoussa známá kotvením mnoha jachet na jejich plavbách mezi Řeckem a Itálií. Na ostrůvku tak již po mnoho let působí velmi dobrý malý hotel s pouhými 19 pokoji a se super stylovou restaurací.

Stojí asi jen 50 metrů od pláže a je přímo ideálním místem, kam se uchýlit v rámci vaší poklidné dovolené na pláži. Ve vesničce fungují i dvě taverny, takže zde nemůžete zažít nějaký hlad nebo žízeň. O další zábavu se ale musíte postarat sami.

Ostrůvek není dosud nikterak moc ovlivněn cestovním ruchem, a proto zde převládá klidná atmosféra. Přesto ale Erikoussa nabízí dlouhé písečné pláže s křišťálově čistou vodou.

Místo

Přístav Erikoussa 39° 52' 43.2804" N, 19° 34' 45.9804" E
Location

Řecko na Facebooku