Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Chios, 1. část

Část řeckého ostrova Chios

Řecký ostrov Chios (řecky Χίος) je jedním z východoegejských ostrovů. Od roku 2011 tvoří společně se souostrovím Inousses a s několika malými a neobydlenými ostrůvky stejnojmenný oblastní okres v regionu Severní Egeis.

S rozlohou cca 842 km² je pátým největším ostrovem v Řecku a desátým největším ve Středozemním moři. Na celém ostrově žije asi 51 tisíc obyvatel, administrativním a ekonomickým centrem ostrova je stejnojmenné město s necelou polovinou všech ostrovních obyvatel.

Ostrov se dělí do deseti správních okresů - Chios, Homeroupolis, Kardamila, Kampochora, Mastixochoria, Amani, Psara Inousses, Ionia, Agiou Mina.

Ostrov se nachází ve východní části Egejského moře, v blízkosti západního pobřeží Turecka a poloostrova Eritrea, který odděluje mořským kanálem ostrov od Řecka.

Souostroví Inousses leží severovýchodním směrem od pobřeží a je asi 2 km vzdálené. Ostrůvek Psara leží asi 20 km západně od severozápadního pobřeží. Ostrov Lesbos se nachází asi 48 km severním směrem, Ikaria 58 km jižním.

Délka pobřeží činí 213 km. Maximální délku ostrova naměříme od mysu Kap Masticho (Ακρωτήριο Μάστιχο) na jihu k mysu Kap Epanochoro (Ακρωτήριο Επανωχώρω) na severu, tato vzdálenost činí 51 km. Šířka ostrova se pohybuje od zhruba 29 km na severu ostrova ke 13 km uprostřed ostrova.

Klima je typicky středomořské s častými silnými větry od západu a severozápadu. Letní teploty nebývají nižší než 28 - 29°C. Léto bývá obvykle suché a zima mírná, v létě zde prší jen sporadicky.

Mimořádně důležitou roli v oblasti ekonomiky hraje na ostrově obchodní loďstvo. Největší přístav se nachází v hlavním městě, je tu ovšem i několik menších přístavů. Například v Lagadě na severním pobřeží, na severovýchodním pobřeží pak Marmaro a na jihozápadním Mesta.

Jedním z hlavních produktů ostrova je mastix, který se produkuje pouze zde. Je to velmi proslulá přírodní pryskyřice z jednoho druhu pistácie. Je široce znám doslova po celém světě díky osobitému aromatu a chuti.

Mastix se ponejvíc pěstuje v oblasti Mastixochora, vyváží se ho ročně kolem 20 tun. Dalšími ostrovními exportními produkty jsou olivový olej, víno, citrusové plody a obilí.

Severní části ostrova Chios dominují dvě pohoří. Několik vrcholků je vyšších než 1.000 m, nejvyšší vrchol Pelineo měří 1.297 metrů.

Menší horský masív Amani na severozápadě dosahuje nadmořské výšky až 809 metrů. Jižně od Pelinea se nalézá bezlesá náhorní planina Epos, na jejímž jihozápadním okraji se zvedá do nadmořské výšky 929 m pohoří Kochlias.

Místo

Město Chios 38° 22' 13.494" N, 26° 8' 12.3324" E
Location

Řecko na Facebooku