Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Andros

Řecký ostrov Andros je nejsevernějším a zároveň druhým největším ostrovem souostroví Kyklady po ostrově Naxos. Žije zde kolem 10 tisíc obyvatel a metropolí je stejnojmenné město.
Ostrov je 11 km široký a od ostrova Euboea (Evia) je oddělen 400 m hlubokou Kafirejskou úžinou. Řecká pevninská část Attika se nachází asi 56 km západním směrem. Z jižního cípu - mysu Steno - je další kykladský ostrov Tinos vzdálen 1,5 km. V těsné blízkosti na severní a na východní straně leží několik malých neobydlených ostrůvků.

Andros má má protáhlý tvar od severozápadu na jihovýchod. Celý ostrov je hornatý, nejvyšším bodem je Profitis Ilias (997 m), další důležité vrcholy jsou Petalo a Kouvara.
Hlavní přístav na ostrově je v Gavrio, s pravidelným spojením k dalším Kykladským ostrovům (Tinos, Mykonos, Syros a Paros), zatímco přístavy Batsi, Korthi a Chora a jsou ideální pro rybaření a soukromé lodě.

V západní části se nacházejí velké písčité pláže, které jsou snadno dostupné a hodně navštěvované návštěvníky, zejména z města Athény. Mezi nejoblíbenější letoviska patří Batsi, Gavrio a město Andros. Mezinárodní turisty zde téměř nepotkáte. Ti, kteří hledají klidné pláže a téměř nedotčenou krajinu by měli navštívit severovýchodní a jihovýchodní části ostrova.

Na ostrově je mnoho řek, potoků a pramenů. V soutěskách bohatá vegetace, především platany a ořešáky. Na horských svazích, zejména na jihu, se daří mnoha dubům. Kolem vesnic jsou vidět olivovníky a citronovníky, stejně jako mnoho zahrad. Severozápadní část je pokryta převážně keři, kde můžete zahlédnout koroptve, jestřáby a dokonce i vzácné dravce.

Malé rybářské městečko Korthion na jihu nabízí pláž, soukromé pokoje k ubytování a také několik taveren.
Ostrov hraje i v řeckém moderním umění významnou roli, mnoho řeckých umělců tu má totiž ateliéry, ve kterých dočasně bydlí. Navšívit tu můžete Muzeum pro moderní umění, Námořní muzeum nebo maják Tourlitis.

Místo

Město Andros 37° 50' 14.1324" N, 24° 56' 14.7804" E
Location

Řecko na Facebooku