Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Ostrov Amorgos

Ostrov Amorgos - část města Chora
Autor: hchalkley

Amorgos je nejvýchodnější ostrov z Kykladského souostroví v Egejském moři. Leží asi 30 kilometrů jihovýchodně od ostrova Naxos a 33 kilometrů východně od ostrova Ios. Spolu s několika dalšími neobydlenými ostrůvky tvoří společenství v regionu Jižní Egeis. Žije zde dohromady kolem 2 tisíc obyvatel.

Rozloha sedmého největšího Kykladského ostrova je cca 121,5 km2. Na délku má asi 33 km, šířka se pohybuje mezi 1,9 a 6,5 kilometry. Po celé délce je ostrov protnut pohořím, jeho strmé svahy padají do moře podél jihovýchodního pobřeží. Nejvyšší vrchol Krikellos (823 metrů) se nachází v těžko přístupném skalnatém pohoří.

Metropolí je stejnojmenné město, často nazývané také jako Chora. Návštěvníky okouzlí hlavně malebnými uličkami, kapličkami a tradičními tavernami. Turisté na ostrově navštěvují také přístavní vesničky Aigiali a Katapola, které jsou spojeny jedinou asfaltovou silnicí na ostrově.

Tento krásný řecký ostrov je typický tradiční kykladskou architekturou a tradičním všedním životem jeho obyvatel. Ostrov leží poněkud stranou, ale archeologické vykopávky dokazují, že před staletími hrál v kykladské kultuře velmi významnou roli. Velká část nalezených vykopávek je k vidění v Národním muzeu v hlavním městě Athény.

A jak se na ostrov dostanete? Nejdříve přiletíte letadlem na Santorini, odkud se pak z přístavu Athiniós vydáte lodí. V hlavní sezóně, téměř každý den, vyjíždí k ostrovu (přístavy Katapola nebo Aegiali) tzv. Flying Dophin. Jízda trvá, podle toho, na kolika ostrovech se zastavuje, asi 2 až 3,5 hodiny. Mimo sezónu se jezdí vždy přes Naxos, často se zastávkou nebo i s přenocováním. Cesta z Naxosu trvá 4 až 6,5 hodiny v závislosti na tom, jestli se jede do přístavu Aegiali nebo Katapola.

Nejvýznamnější atrakcí na Amorgosu je skalní klášter Panagia Chozoviotisa v nadmořské výšce 300 metrů nad mořem. Je považován za jeden z nejvíce architektonicky zajímavých klášterů v Egejském moři a je často přirovnáván ke klášterům Meteora. Ženy musí mít při jeho prohlídce delší sukni.

Klášter byl údajně založen na začátku 9. století mnichy z Palestiny, poté byl byl zničen piráty a v 11. století byl znovu postaven za vlády císaře Alexiose I. Komnenose. V klášteře jsou ještě dnes uchovány pergamenové rukopisy z 11. až 13. století. Až do 19. století to byl jeden z nejbohatších klášterů v Řecku.
V 90. letech minulého století získal klášter věhlas díky natáčení filmu od Luca Bessona, Magická hlubina.

Dalšími zajímavými památkami jsou Panagia Epanochoriani, kostel stojící na skále u obce Langada, ruiny Minóa, starého antického města na kopci Mountoulia nebo vodní věštírna svatého Valsamítise u přístavu Katapola.
Abyste si prohlídku těchto pamětihodností užili, doporučuje se vybavit se kvalitní a pohodlnou obuví.

Ostrov Amorgos - část pobřeží
Autor: Arwen
Ostrov Amorgos - klášter Panagia Hozoviotissa
Autor: YanniKouts
Ostrov Amorgos - město Chora
Autor: hchalkley
Geografie: 

Místo

Katapola 36° 49' 37.4052" N, 25° 51' 48.4596" E
Location

Řecko na Facebooku