Jste zde

Domů » Řecko pevnina

Nafplio a památky, 2. část

Ostrov Bourtzi s pevností
Autor: HBarrison

Za prohlídku stojí starý parlament na náměstí Syntagmatos ve starém městě, který byl poprvé ke svému účelu využit v roce 1822.
Na náměstí Syntagmatos se také nachází Archeologické muzeum. Na dvou podlažích jsou umístěny nálezy z této oblasti, z období od mladší doby kamenné až po helénské období. V prvním patře se nacházejí hlavně nálezy z mykénského období, jako například bronzové brnění z roku 1 500 před naším letopočtem. Ve druhém patře jsou vystaveny exponáty z geometrického období a z pozdějších období.

V přístavu Nafplio se nachází také malý ostrov Bourtzi s pevností, který se stal dominantou města. Původně zde stála jen věž, která byla postavena v roce 1473 a na konci 17. století byla rozšířena Turky. V té době byl ostrov využíván k ochraně přístavu, a to tím způsobem, že mezi přístavem a ostrovem byl natáhnutý řetěz, který zabraňoval vplutí nepřátelských lodí do přístavu. V roce 1826 použila revoluční vláda tuto pevnost na ostrově jako svou rezidenci. Později, až do roku 1865, žil na ostrově místní kat. Dnes, zejména v letním období, zavítá na ostrov Bourtzi mnoho malých lodí s turisty. Za cestu tam a zpět budete muset zaplatit asi 2 eura.

999 schodů vede k pevnosti Palamidi, která se tyčí na skále ve výšce 230 metrů nad městem. Hrad je ve srovnání s jinými historickými památkami na Peloponésu ještě "mladý", byl postaven Benátčany teprve v 17. století. Z pevnosti je nádherný výhled nejen na celý Nafplio, ale také na oblast Argolis. Během stoupání nahoru se můžete obzvláště v letních měsících pořádně zapotit. Doporučuje vám tedy nechat se nahoru k hradu vyvézt taxíkem.

V budově Vojenského muzea se dříve nacházela první vojenská akademie v Řecku. Na dvou patrech jsou na obrazech, rytinách a fotografiích zdokumentovány osvobozeneckého boje Řeků, první světová válka, války proti Turecku z let 1920-1922 a druhá světová válka.

Etnografické muzeum ve starém městě s mnoha originálními exponáty představuje zase různé předměty každodenního života z tohoto regionu. Můžete zde poznat místní zemědělské náčiní a vybavení domácnosti. Navíc je zde vystaveno mnoho tradičních oděvů z různých oblastí Řecka. V muzeu se také nachází malý obchůdek místní folklórní společnosti.

Peloponéské město Nafplio s pevností Palamidi
Autor: stefg74

Místo

Nafplio 37° 33' 57.3948" N, 22° 47' 47.9976" E
Location

Řecko na Facebooku