Jste zde

Domů » Řecko pevnina

Makedonie, 2. část

Část řeckého poloostrova Kassandra
Autor: *MarS

Chalkidiki

Hlavními turistickými centry Makedonie jsou poloostrov Chalkidiki a východně ležící ostrov Thassos. Poloostrov Chalkidiki se vlastně skládá z dalších tří, menších poloostrovů. Na západě se nachází Kassandra, uprostřed Sithonia a na východě je to poloostrov Athos.

Poloostrov Kassandra je velmi oblíbený pro jeho jedinečnou přírodu. Zdejší krajina je částečně nížinatá a částečně hornatá s krásnými loukami a pěknými hustými borovicovými lesy.

Směrem k moři se kopce pomalu svažují a končí u nádherných písečných pláží a malých osamělých zátok. Protože zde na podzim a v zimě často prší, zůstává zdejší vegetace i v horkém létě stále zelená.

Sithonia se vyznačuje nekonečně dlouhými plážemi a tyrkysově modrým mořem. Ve vnitrozemí se rozprostírají voňavé louky a husté lesy. Tato krajina je rájem pro turisty i cyklisty.

Na poloostrově Athos se nachází tzv. Svatá hora, která měří 2.033 metrů, s "Mnišskou republikou". Na tomto místě, v naprosté uzavřenosti, žije přibližně 1700 mnichů. Republiku je možné vidět jen z moře při plavbě lodí. Vstup je možný pouze pro muže s příslušným povolením.

Tři "prsty“ poloostrova Chalkidiki jsou ideálním místem pro milovníky sluníčka a lenošení na pláži, ale také pro vyznavače vodních sportů. Na mnoha zdejších plážích lze vyzkoušet parasailing, jízdu na vodních lyžích nebo si můžete vypůjčit loď.

Thassos

Již od nepaměti je ostrov Thassos nazýván "Zeleným smaragdem“. Rozsáhlé plochy porostlé borovicemi, piniemi, kaštany, jedlemi, duby a cedry pokrývají většinu ostrova. Úrodná země tohoto ostrova se využívá k pěstování vinné révy. Dionýsos, bůh vína, prý kdysi řekl: "Víno z Thassosu s jeho jablečnou vůní se mi jeví jako to nejlepší ze všech.“

Ve vnitrozemí čeká na návštěvníky krásná nedotčená příroda, která přímo láká k pěším výletům. Uprostřed hornaté a hustě zalesněné krajiny se nacházejí malebné horské vesničky, které jsou většinou památkově chráněné.

Na pobřeží se zase rozkládají oblíbené písečné a oblázkové pláže a klidné osamělé zátoky. Perfektní harmonii modrého moře, zlatého slunce a nádherného klidu najdete pouze na tomto jedinečném místě.

Thassos ale není výjimečný jen přírodou, je také bohatý na kulturní památky. V období vrcholné řecké antiky byl díky úrodné půdě a díky bohatým zásobám drahokamů, mramoru a dřeva nejhustěji osídleným ostrovem v Egejském moři.

Byl také nazýván jako "Atény severu“. Tomuto důležitému postavení také odpovídala architektura v podobě skvostných staveb, jejichž pozůstatky tu lze vidět dodnes.

V hlavním městě ostrova se nachází 2500 let stará městská hradba s několika bránami. Jižně od antického přístavu můžete zase navštívit pozůstatky staré agory (tržiště).

Na akropoli se dostanete pěknou panoramatickou cestou z bílých, částečně již rozbitých, mramorových schodů. Tato cesta vede okolo antického amfiteátru. Z akropole budete mít nádherný výhled do okolí a na moře.

Aliki

Aliki je poloostrov, jehož tvar připomíná lidské chodidlo. Nachází se zde mnoho antických mramorových lomů a antických a byzantských památek. Aliki také nabízí jedny z nejhezčích pláží na ostrově Thassos a vyhlášené rybí restaurace.

Poloostrov Aliki - antické ruiny

Místo

Poloostrov Aliki, Thassos 40° 36' 17.6292" N, 24° 44' 27.2112" E
Location

Řecko na Facebooku