Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Lesbos a zábava, 1. část

Lesbos - jedna z pláží
Autor: RuiPereira

Řecký ostrov Lesbos, ležící pouze několik málo kilometrů od tureckého pobřeží ve východní části Egejského moře, je třetím největším ostrovem Řecka. V dávné historii byl ostrovem filozofie a umění. Slovo "lesbický" je odvozeno od jména právě tohoto ostrova.

Sapfó, známá básnířka antického Řecka, žila na tomto ostrově a psala v 6. století př.n.l. básně o lásce mezi stejným pohlavím, mezi ženami. Dnes je tak ostrov hojně navštěvován lesbickými ženami. Známí umělci zde ale žili i v moderní době, například odsud pochází nejznámější řecký malíř 20. století, Theophilos.

Hlavní městem a zároveň přístavem na Lesbosu je Mytilini, které je relativně velké a rušné. Pozoruhodnostmi ve městě jsou byzantský hrad (jeden z největších ve Středomoří), archeologické muzeum nebo muzeum o naivním malíři Theophilovi. Na severu ostrova je chráněné město Mithymna (nebo také Molivos) a na západě ostrova leží Skala Eresou, kde se narodila Sapfó.

Aktivity

Krásný ostrov Lesbos v Egejském moři je lemován řadou pláží, což vám ulehčí rozhodování: opalování a odpočinek jsou tu opravdu velmi oblíbené aktivity. Pokud se pak chcete trochu osvěžit, pomůže vám skok do moře. Chcete-li proniknout do větších hloubek, můžete absolvovat školu potápění poblíž města Mithimna, kde naučí i začátečníky, jak se potápět s bombou. Pod povrchem temně modrého moře toho objevíte opravdu hodně.

Trochu namáhavější je procházka místními olivovými háji, ale určitě byste ji měli podniknout. Podle pověsti v nich sídli múzy a kdo ví, zda se před vámi některá nezjeví a neinspiruje vás. Na rozlehlé písečné pláži v Molivosu se můžete věnovat úžasnému sportu – kitesurfingu. Pokud se tohoto jedinečného zážitku bojíte, můžete se prohánět po vlnách na klasickém surfařském prknu.

Mnoho turistů lákají horké prameny v letovisku Eftalou, do těchto lázní i na jiná místa na ostrově si můžete zajet na horském kole. Hornatý ostrov v Egejském moři nabízí vášnivým cyklistům skutečně úžasné trasy.

Kam večer vyrazit

Pokud si chcete dopřát pouze šálek kávy, zajděte si do kafenionu – tradiční řecké kavárny, kterou najdete i v úplně malých, zapadlých vesnicích na ostrově Lesbos. Zajímavé je, že v minulosti platil v kavárnách zákaz vstupu pro ženy. Ještě dnes v nich také potkáte prakticky jen muže, i když pravidla jsou dnes mnohem volnější.

Město a přístav Mytilini
Autor: RuiPereira

Místo

Molivos, Lesbos 39° 22' 8.4324" N, 26° 10' 7.6044" E
Location

Řecko na Facebooku