Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Kefalonia

Kefalonia, Řecko

Kefalonia je šestý největší řecký ostrov. Na tomto klidném ostrově jsou, na rozdíl od ostatních koutů Řecka, impozantní památky nedostatkovým zbožím. Místo toho na vás čekají malé vesničky uprostřed zelených plání, na strmých krasových svazích a uprostřed olivových hájů.

Na celém ostrově spatříte kláštery, z nichž některé jsou staré několik set let. Některé stojí často v úplné samotě, na vrcholcích hor. Dokazují, že obyvatelé Kelafonie byli hluboce věřící a pobožní. Ve městě Argostoli vás jistě napadne, že si v něm pohráli obři. Takzvaná Kyklopská zeď, působivá stavební památka ze 6. století, měří 4 km a táhne se hustým borovicovým lesem.

Ostrov lemují nekonečné pláže. Některé jsou písečné, některé oblázkové. Na mnoha místech pobřeží najdete malé zátoky, ale opravdový zážitek vám připraví neobvyklá pláž Xi, kde drobné vlnky mělkého, teplého moře narážejí na červený písek. Chráněné skalnaté zátoky sloužily v minulosti pirátům jako útočiště a dnes k nim jezdí rekreanti na plachetnicích.

Na Kefalonii údajně pobýval už bůh moře Poseidon. O jeho návštěvě svědčí mořské mlýny Katavothres – velké díry v zemi, v nichž mořská voda beze stopy mizí. Ale to není všechno. Obyvatele i turisty již po staletí fascinují další jevy, např. podzemní jezera, která leží nad mořskou hladinou. Vědci sice na některé záhady našli odpověď, ovšem všechno se nedá vysvětlit.

Příroda největšího ostrova v Jónském moři je okouzlující a rozmanitá. Krasový poloostrov Paliki na západě, vinohrady a olivové háje, zeleň na východě kolem letoviska Sami, to vše nabízí Kefalonie.
Strmé pobřeží se vyznačuje nádhernými zátokami, dlouhými písečnými i oblázkovými plážemi. Ve vesnicích, které jsou rozptýlené po celém ostrově, budete přivítáni srdečně a přátelsky, i když někdy s trochou zdrženlivosti.

Kouzelná krajina přilákala první osadníky již před mnoha tisíciletími. Kamenné pěstní klíny a pravěké sošky svědčí o tom, že lidé žili uprostřed Jónského moře již v dobách dávno minulých. Byzantští mořeplavci a dobyvatelé po sobě zanechali plno stop. Zámek sv. Jiří dodnes trůní nad vesnicí Peratata, nejstarší část historického opevnění pochází z 12. století. Ostrované uctívají svého patrona Kefalona, ale i svatého Gerassima.

Kefalonia, Řecko

Řecko na Facebooku