Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Karpathos

Řecko - část ostrova Karpathos
Autor: pastitio

Řecký ostrov Karpathos je po ostrově Rhodos druhým největším v souostroví Dodekanés. Od roku 2011 tvoří spolu s neobydleným ostrovem Saria a dalšími skalnatými ostrůvky společenství v regionu Jižní Egeis. Celkem zde žije přes 6 tisíc obyvatel. Hlavním městem je Pigadia, někdy nazývaná také jako Karpathos město. To se nachází na východním pobřeží a kolem zálivu Vronthi objevíte plno kaváren, restaurací a dalších možností, kam večer vyrazit.

Krajina na ostrově je plná protikladů. Na jihu se rozprostírají rozlehlé pláně a severní části dominuje hornatá krajina, která připomíná podhůří Alp. Mezi horami se skrývají úrodná a rozkvetlá horská údolí.
Ostrov vás okouzlí nejen mnoha panenskými písečnými plážemi, ale i starými řeckými zvyky, které poznáte na každém kroku. Karpathos se totiž nazývá také "ostrovem tradic", vypadá to, jako by se ve vesnicích zastavil čas.

V každé vesnici například najdete tradiční 1-pokojové domky z 18. století, jejichž střechu podpírá pouze jeden velký dřevěný pilíř. Ten symbolizuje otce a živitele rodiny. Ve vesnici Olympos zase nosí ženy s naprostou samozřejmostí kroje a pečou chléb v obecní peci – povolání pekaře není v odlehlých vesnicích známé.

Zvláštní ostrovní kulturu odráží zcela specifická hudba, podobnou uslyšíte už jen na Krétě. Důležitým hudebním nástrojem je lyra. Tento smyčcový nástroj se třemi strunami si hudebník položí na kolena. Na smyčci visí plechové rolničky, které při hře zvoní do rytmu. K tomu se zpívají mantinady – písně o každodenním životě a tančí se většinou kolové tance.

Na výlet do vnitrozemí byste se měli vydat nejlépe pozdě odpoledne, kdy pole zalitá sluncem zlatě září a bělostné domečky kontrastují s temně zelenými svahy.
Nejvyšší hora ostrova se jmenuje Kali Limni (1214 m) a najdete ji v samém středu ostrova. Na mnoha křivolakých stezkách se před vámi otevře krásný výhled na ostrov a jeho hlavní město.

Karpathos - pláž Apela

Řecko na Facebooku