Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Evia a zábava

V malých vesničkách na ostrově Evia, stejně jako na dalších řeckých ostrovech, bývá většinou otevřena jedna kavárna nebo taverna, zato ve větších městech existuje celá řada dobrých restaurací. Obzvlášť velký výběr dobrých restaurací, útulných hospůdek a elegantních kaváren najdete na promenádě Paralia ve městě Chalkida, které je hlavním centrem ostrova.

Tato živá pobřežní cesta začíná na starém mostě, pokračuje dále na pevninu až k ostrovnímu majáku. Obchody na pěší zóně lákají přes den nákupůchtivé turisty na speciální nabídky a kavárny zvou ke krátkému posezení s přáteli a kolegy. Ve večerních hodinách vábí návštěvníky především restaurace.

Řekové, na klidném ostrově totiž tráví dovolenou především domácí obyvatelé, se jdou jen zřídka navečeřet před devátou hodinou večer. U jídla se obvykle sejde široká rodina s mnoha přáteli a známými. Pokud je stůl moc malý, hostinský přistaví klidně ještě další. Po výborném jídle, kdy se podávají takové lahůdky jako je musaka, stifado nebo saganaki, se vyráží na diskotéky a do klubů na předměstí Gaz.

U vstupu do klubů stojí "ochranka", která vás většinou dovnitř nepustí, pokud máte na sobě šortky a žabky. Z reproduktorů většinou vycházejí anglické hity, ale alespoň jednou za večer zahrají DJ´s i nejnovější řecké šlágry. K velké radosti převážně mužských návštěvníků se Řekyně často nechají strhnout k tomu, aby přímo na parketu předvedly "tsiftetelii", druh břišního tance. Vrcholem a často i závěrem protančené noci je východ slunce nad Egejským mořem.

Pokud dáváte kultuře přednost před nočním životem, můžete i na Evii navštívit nejrůznější muzea a archeologická naleziště. Za prohlídku stojí archeologické muzeum v hlavním městě, ale i plno menších sbírek. Vaši pozornost si zaslouží hlavně starobylé město Eretria, kde uvidíte mozaikové dlažby ze 4. století př.n.l., které se dochovaly ve výborném stavu.

Ostrov Evia, obec Amarynthos s kostelem
Autor: simon_music

Místo

Chalkida, ostrov Evia 38° 27' 45.162" N, 23° 35' 25.5804" E
Location

Řecko na Facebooku