Jste zde

Domů » Řecko pevnina

Epirus, 2. část

Epirus - část městečka Prevezza, Řecko
Autor: massonth

Ioannina

Na náhorní plošině Ioannina, v srdci pohoří Pindus, leží na západním břehu jezera Pamvotida stejnojmenné hlavní město regionu. Ioannina je zároveň univerzitním městem a je známá pro svůj atraktivní noční život.

Historické jádro živého města je tvořeno především řadou historických staveb z osmanského období. Místní zajímavostí je zejména citadela (Frourio), ve kterém je mimo jiného i mauzoleum Aliho Pashi a byzantské muzeum.

Ioannina láká návštěvníky do mnoha malých kaváren, barů, na romantickou promenádu přímo u jezera Pamvotida a k návštěvě kláštera na ostrově uprostřed jezera Pamvotida. Za návštěvu stojí také nedaleká Perama se známou krápníkovou jeskyní a věštírnou Dodony a také se zachovalým řeckým amfiteátrem.

Pobyt v této oblasti zpříjemňuje příjemné klima a velkolepé pamětihodnosti celého regionu. V centru této malebné turistické destinace, ve které po mnoho let pobýval i osmanský paša Ali Pasha Tepelena, se nacházejí úzké uličky a velmi staré budovy z doby osmanské nadvlády.

V okolí města Ioannina naleznou alternativní cestovatelé a milovníci přírody mnoho příležitostí pro aktivní dovolenou na řece Aoos, v pohoří Zagoria a také překrásné lyžařské areály.

Vnitrozemí

Kromě toho najdou turisté, kteří se zajímají o kulturu a antické dějiny Řecka, v regionu Epirus také stopy starých legend a antických pověstí. Pro kulturní nadšence je zajímavý obzvláště výlet do jižně položeného města Arta se slavným mostem a byzantským kostelem.

Legendární most Arta je nejslavnějším historickým mostem v Řecku a byl zmiňován už ve starověkém světě – údajně má pocházet z doby krále jménem Pyrrhos I. Épeirský. Ale vyplatí se i návštěva starobylého římského města Nikopolis u Ambrakského zálivu na poloostrově Preveza, zbytků chrámu Necromanteion anebo vesničky Mesopotamos.

Pobřeží

Kdo nechce strávit dovolenou v oblasti Epirus pouze ve vnitrozemí, může využít jednu z mnoha krásných písčitých pláží a odpočinout si v některém malebném přímořském městečku.

Populárním místem pro letní dovolenou je zejména místo Parga s nádhernou písčitou pláží a zřícenina benátského hradu, která se tyčí nad městem, a nabízí panoramatický výhled na záliv.

Zajímavé je také idylické místo Sivota s krásnými kopci, obklopené olivovníky a platany, se starým městem, a vedle města Igoumenitsa ležící klidná rybářská vesnice Plataria. Ta je umístěná přímo v zátoce Plataria - mezi mysy Cap Agionissi a Cap Ieronissi.

Epirus - pláž Zalongo, Řecko
Autor: massonth
Epirus - jezero Pamvotida, Řecko
Autor: ioarvanit
Geografie: 

Místo

Ioannina 39° 39' 54.0468" N, 20° 51' 13.5612" E
Location

Řecko na Facebooku