Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Dovolená v Řecku, 1. část

Řecká Lefkada s krásnou zátokou
Autor: gichristof

Řecko je místem s téměř neomezenými možnostmi, místo, kde máte v létě zaručené sluníčko a ani cesta sem není nijak přehnaně drahá nebo dlouhá a únavná.

Pro toho, kdo přicestuje na dovolenou do Řecka vůbec poprvé, je to dokonalý "kulturní festival". Po celé zemi, na pevnině i na ostrovech, je doslova spousta zajímavých historických míst, takže každý návštěvník by se sem musel vrátit mnohokrát, aby byl vůbec schopen prohlédnout si všechno.

Najdete tady sopky, horké prameny, vodopády, hory, soutěsky a jeskyně, vzácné druhy živočichů, jako jsou želvy caretta caretta anebo mořští tuleni. Pro botaniky budou určitě zajímavé kaktusy, orchideje, popínavé bougainvillie, fíkovníky, eukalypty, olivovníky, duby a další rostlinné druhy.

Řecké jídlo a pití je důvěrně známé, ale můžete ochutnat i velice neobvyklou nabídku, jako např. cizrnu, mořské ježky, plněné kalamáry nebo plněné cuketové květy a všechno pak zapíjet skvělým vínem nebo ouzem.

Také jazyk je určitě jiný než většina evropských jazyků. Alfabeta, a to není obvyklá latinka, a místní řecký jazyk bude dozajista výzvou pro všechny studenty.

Do druhé skupiny návštěvníků Řecka budou patřit vyslovení "dovolenkáři", a také oni budou jistě plně uspokojeni ve svých nárocích na dovolenou.

Ale co třeba .... lyžování? Ano, Řecko je také vhodné jako alternativní země pro zimní dovolenou. Hory v Epiru, Sterea Ellas nebo Makedonii a v severním Řecku na Peloponésu nabízí lyžařská střediska s řadou sjezdařských a běžkařských tratí a s horskými chatami.

Na úpatí horských oblastí objevíte také řeky s peřejemi, kde můžete holdovat raftingu na divoké vodě.

Do třetí kategorie návštěvníků Řecka se dají zařadit lidé, kteří chtějí nalézt bez nějakých obtíží všechno, co hledají. Ve většině cestovních kanceláří naleznete celé "balíčky" pro mnoho větších ostrovů i pro pevninu.

Pláže jsou zde úžasné, panuje zde fantastické počasí, nabídka nočního života ve vyhlášených letoviscích je vynikající. Ale dá se tady najít, daleko od všech vyhlášených letovisek, i ten poslední typ dovolené, při které lze zažít tu pravou "nirvánu".

Menší ostrovy často nemají letiště, a když přece jen ano, tak sem letadlo z hlavního města Athény letí jen jednou za den. Nejsou zde žádné velké hotely, restaurace a bary, jen klid a odpočinkové pláže.

Řecké ostrovy a jedna z pláží
Autor: gichristof
Athény a pozůstatky Diova chrámu
Autor: gichristof

Místo

Athénské letiště 37° 56' 10.4784" N, 23° 56' 52.1952" E
Location

Řecko na Facebooku