Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Chios a zajímavosti

Chios s bazilikou Nea Moni

Chios je především mezi řeckými turisty oblíbenou prázdninovou destinací. Zahraniční turisté tento řecký ostrov nenavštěvují tak často jako ostatní ostrovy východního Egejského moře. Díky tomu si tady uděláte pravou představu o tom, jak vypadá "skutečné" Řecko.

Pokud se rozhodnete prozkoumat ostrov na vlastní pěst, objevíte všude krásné vesnice, osamocené zátoky a nedotčenou přírodu.

Chios je považován za tradiční námořnický ostrov, velké množství řeckých posádek pochází právě odsud. Malý ostrov Oinousses, který se nachází hned vedle, je místem působení nejslavnější kapitánské školy v Řecku.

Na ostrově můžete objevit kámen, který je označován jako Homérův (Petra Omirou). Podle legendy na tomto kameni nejstarší známý řecký básník sedával a tvořil. Krásnou podívanou nabízí krápníková jeskyně Sykias.

Agia Markella je název kláštera, který je otevřen také pro veřejnost a nachází se mimo obci Volissos. Do Každoročně 22. července se tady pořádá slavnost na počest svatých.

Nea Moni je další klášter a je z těchto dvou pravděpodobně ten více navštěvovanější. Pochází zřejmě z 11. století. Berte, prosím, na vědomí, že při návštěvě kláštera musíte dodržet určitý "dress code", tzn. dlouhá sukně a zakrytá ramena pro ženy a dlouhé kalhoty pro muže.

Oblast, ve které rostou mastixové stromy, se nazývá Mastikochoria a stojí zde tzv. "Mastixové vesnice" jako Pyrgi, Mestá anebo Olymbi. Navštívit zde můžete také hrad z 15. století, stejně jako kostely a zříceninu starobylého chrámu na počest bohyně Athény.

Strom řečík lentišek je stále zelený mastixový strom, který vylučuje onu cennou přírodní pryskyřici. Sklizeň probíhá obvykle od srpna do konce října. Pryskyřice, která se získává poškrábáním kmene, je dále tříděna a čištěna místními ženami za pomoci pinzety a je dále využívána pro výrobu místního nápoje ouzo, žvýkaček, zubní pasty anebo sladkostí.

Zábava

Noční život je velmi pestrý a většinou se odehrává v hlavním městě a v Karfasu. Také hodně dobrých restaurací najdete v hlavním městě a jeho okolí, na ostrově se také vyrábí speciální typ modrého sýra, zvaný Kopanisti.

Na Chiosu můžete provozovat mnoho různých vodních sportů. Ostrov je mimo jiné jednou z nejlepších potápěčských lokalit v Evropě. Čistá a teplá voda, malé podvodní jeskyně, impozantní skalní útvary a útesy, proložené druhově bohatými korály, to všechno jsou ideální podmínky pro potápění.

Pokud si chcete přivézt nějaké ty suvenýry z místního obchůdku, určitě byste si měli zakoupit mastix, místní víno, olivový olej anebo keramiku.

Doprava

Po ostrově se můžete přepravovat autobusy a taxíky, stejně jako využít služby různých autopůjčoven. Zejména v jižní části ostrova jezdí autobusové linky několikrát denně. Mezinárodní letiště Island National Airport Omiros se nachází asi 3 km jižně od centra hlavního města.

Tím bezpochyby nejdůležitějším přístavem ostrova je ten v hlavním městě. Vyplouvají odsud přímé trajekty na sousední okolní ostrovy a také do Cesme v Turecku. Trajekty jezdí i do Soluně (Thessaloniki) a do Kavaly na severu a do Mytilini, Samosu i na Rhodos na jihu.

Chios s krápníkovou jeskyní Sykias

Místo

Pyrgi, Chios 38° 13' 36.732" N, 25° 59' 58.1316" E
Location

Řecko na Facebooku