Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Cestování a Řecko

Athénské letiště

Řecko patří do Evropské unie a je tedy i součástí těchto zemí. Všichni občané EU tak mohou vstoupit do Řecka bez cestovního pasu, ale musí předložit průkaz totožnosti z jejich domovské země. Občané nečlenských zemí EU potřebují pasy a u některých cizích státních příslušníků se vyžaduje dokonce vízum. Patří sem např. cestující z Kanady, Austrálie, Nového Zélandu, Izraele, Japonska, USA a dalších zemí.

Cestování vlakem:
Řecko má vlakové spojení se všemi hlavními městy západní a střední Evropy. Můžete cestovat vlakem do Řecka, když pojedete přes bývalé státy Jugoslávie nebo přes Bulharsko.

Cestování trajektem a lodí:
Většina cestujících, kteří využívají v Řecku cestování trajektem, připlouvají z Itálie. Hlavní přístavy v Itálii jsou Benátky, Ancona, Bari a Brindisi. Také připlouvají trajekty z Haify v Izraeli a z Kypru, a existuje též spojení s Tureckem a s mnoha ostrovy v Egejském moři.

Řecko je rájem i pro jachtaře, velké přístavy jsou v Athénách a stejně tak i na mnoha ostrovech. Egejské moře je jednou z nejpopulárnějších destinací jachtařů a v létě tady pořádají mnoho regat.
Mnoho místních společností také organizuje výletní plavby na řecké ostrovy. Mezi nejčastější cíle patří dozajista Mykonos, Santorini, Rhodos a Patmos.

Cestování autem:
Do Řecka se dostanete autem z Itálie trajektem nebo projedete přes Balkánský poloostrov.

Cestování letadlem:
V nabídce leteckých společností je mnoho letů na řecká letiště z Evropy a zbytku světa, hlavně na letiště ve městech Athény a Soluň. V létě je k tomu třeba připočíst charterové lety na mnohé turistické ostrovy, kam také létají další společnosti z mnoha evropských zemí. Nejvíce charterových letů je vypravováno na Rhodos, Kos, Krétu, Korfu, Mykonos a Santorini.

Cestování letadlem na ostrovy v létě je trochu obtížné, protože na menších ostrovech jsou povolována přistání jen menším letadlům s kapacitou 50 nebo méně cestujících. Proto bývají letenky po většinu měsíce plně zarezervovány již předem a během sezóny je pak nesmírně obtížné rezervovat si let na poslední chvíli.
Pokud máte tedy v plánu navštívit ostrovy letecky, měli byste si rezervovat svůj let hned na počátku roku.

Na pevnině slouží k dopravě na dlouhé vzdálenosti dálkové autobusy (ΚΤΕΛ). K dispozici jsou dvě autobusové stanice v Athénách. Jedna je na ulici Kifissou a druhá na Liossionu. Máte také pochopitelně možnost vydat se na cesty i řeckými vlaky a to do celé řady měst. Fungují tady také půjčovny aut i motocyklů, a to jak na pevnině, tak i na ostrovech.

Místo

Athény 37° 56' 14.0424" N, 23° 41' 18.4668" E
Location

Řecko na Facebooku