Jste zde

Domů » Řecko pevnina

Attika

Řecko - Attika

Attika (řecky Attiki - Αττική) je poloostrov a zároveň nejlidnatější region (tzv. periferie) Řecka. V dobách starověku náležela Attika k polisu (městskému státu) Athény, i se svatyní bohyně Athény na Akropolisu a s chrámem boha Poseidona na mysu Sunion v jihovýchodní části regionu. I dnes jsou Athény hlavním městem a správním centrem celého regionu.

Attika je ohraničená na západě regionem Peloponés a na severu centrálním Řeckem. Nejjižnější ostrov v regionu, Antikythira, se nachází asi 30 km severozápadně od ostrova Kréta. Hlavními attickými místy jsou, kromě Athén, přístav Pireus a město Marathon na severovýchodě. Na východním pobřeží se nacházelo město Thorikos, ve kterém podle řecké mytologie přišla na svět bohyně Demeter.

V roce 1833 nově založené Řecké království bylo poprvé rozděleno do 10 prefektur (nomi), Attika tvořila prefekturu společně s Bojótii. Roku 1964 byl Pireus prohlášen za nezávislou prefekturu, ale v roce 1972 se vrátil (spolu s nově získaným územím Trizinias a ostrovy Poros, Hydra a Spetses a jónskými ostrovy Kythira a Andikythira) k prefektuře Attika. Současně byla prefektura rozdělena do čtyř okresů - Athény, Pireus, západní a východní Attika. Správní reformy v roce 2010 zrušily prefektury a od té doby je Attika rozdělena do osmi regionálních okresů (řecky periferiaki enotita), které však nemají žádný politický význam.

Attika - Antikythira
Attika - Thorikos

Řecko na Facebooku