Jste zde

Domů » Řecko pevnina

Argos

Část města Argos a jeho kamenné divadlo
Autor: ARKNTINA

Argos je řecké město v severovýchodní části Peloponésu, které bylo založeno již před 5000 lety. Jeho tvář ovlivnili nejen Řekové, Římané, Byzantinci, ale také Frankové, Benátčané a Turci. Argos je nejstarší, nepřetržitě obydlené město v Evropě, známé centrum mykénské kultury, kde se údajně narodila nejkrásnější žena světa, manželka spartského krále Meneláose - Helena Trojská.
V současné době zde žije necelých 30 tisíc obyvatel.

Nejstarší stopy osídlení se datují až do konce neolitu. Hrad Larissa, který se nachází na již z dálky viditelném kopci, byl postaven v mykénském období. I Dórské putování zanechalo v této krajině své stopy v podobě zbytků osídlení a svatyně boha Apollóna.

Působivé je divadlo vytesané ve skále, postavené přibližně v letech 300 až 275 př.n.l., které pojalo až 20 000 návštěvníků a kde se konalo mnoho představení. Pod divadlem se nacházejí nejzachovalejší pozůstatky termálních lázní na řecké půdě z 1. až 2. století n.l.

Na agoře, která byla ještě do roku 1998 celá zarostlá, se mimo jiné nachází několik sloupořadí, tzv. "stoa" z 5. století př.n.l, závodní dráha a zachovalá kruhová stavba nymphaion, která byla v roce 200 přestavěna na běžný pavilon se zřídlem.

V Archeologickém muzeu stojí za vidění především fragmenty kráteru ze 7. století př.n.l., který zachycuje oslepnutí jednookého obra Polyfémose Odysseem, stejně jako kompletně zachovalá vojenská výzbroj z geometrického období 8. století př.n.l.

Město Argos má své důležité město v řecké mytologii. Podle legendy se Danaus po svém útěku z Egypta ujal vlády v oblasti Argolis. Jeho syn Adrastus byl legendární králem Argosu během války "Sedm proti Thébám". V Homérových eposech je zmíněn jako král Argosu Diomedes, který následoval svého dědečka. Původně se měl Argos ale jmenovat podle Phoronea, dědečka Argose a mýtického zakladatele první obchodní kolonie na Peloponésu.

Hrad Larissa ve městě Argos
Autor: ARKNTINA

Řecko na Facebooku