Jste zde

Domů » Řecko pevnina

Argolis

Řecká krajina v regionu Argolis
Autor: pmandrav

Argolis (řecky Αργολίδα, Argolida) je oblast na severovýchodě Peloponésu v Řecku. Na severu hraničí s regionem Korint, na jihu a na západě s regionem Arkádie. Její název má původ od města Argos, hlavním městem oblasti je přístavní město Nafplio.

Oblast Argolis se označuje jako palec na peloponéské ruce, která leží mezi Sarónským a Argolským zálivem. Zdejší krajina je poměrně hornatá a nejednomu z vás by se mohlo zdát, že pro pěstování obilnin, oliv, vinných hroznů a citrusových plodů zůstal obyvatelům jen malý prostor. Přesto je jednou z nejúrodnějších oblastí Peloponésu. Nejvíce orné půdy se nachází v centrální části. Dříve byla oblast slavná také díky svému chovu koní, již v 8. století př.n.l. ji nazval Homér jako "živitelku koní".

Jednou z nejvýznamějších památek v regionu je starořecké divadlo Epidauros, které se nachází na okraji vykopávek v horském svahu. Nabízelo 14 000 sedadel pro diváky, dnes patří k nejlépe dochovaným amfiteátrům v Řecku a stále ohromuje dokonalou akustikou.

Historické město Mykény, ve kterých vládl král Agamemnón, a které objevil Heinrich Schliemann, je dnes známé především díky slavné Lví bráně. Objevy a poklady z vykopávek (např. zlatá maska ​​Agamemnona) jsou nyní vystaveny v Národním muzeu v Aténách, ale i bez zlata tato 3000 let stará pevnost stále vyniká.

Antické město Tíryns bylo postaveno do dnešní podoby kolem roku 1200 př.n.l., poté co jeho předchůdce byl zničen při zemětřesení.
Pevnost Palamidi v Nafpliu nabízí ze své vysoké skály nad romantickým starým městem je fantastický výhled na Argolský záliv a vnitrozemí.

Místo

Nafplio 37° 33' 59.598" N, 22° 48' 38.9592" E
Location

Řecko na Facebooku