Jste zde

Domů » Řecko pevnina

Akropolis, 2. část

Ke konci 16. století sem přišli Turci, jenž pak přeměnili Parthenón na mešitu. Až do 17. století chrám zůstal relativně bez úhony, ale v roce 1687 Akropolis zničili Benátčané, kdy jedna z koulí zasáhla také Parthenón, používaný Turky jako skladovací prostor pro střelný prach. Chrám explodoval, a proto je vlastně až do dnešních časů bez střechy.

Na počátku 19. století dostal britský lord Elgin povolení sultána, aby odvezl různé objekty z Akropole. Tak se stalo, když odtud vzal známé mramorové části Parthenónu, že stále dochází k diskusím, neboť Řekové žádají pořád o navrácení těchto nesmírně cenných předmětů z Britského muzea.

Přes tyto skutečnosti Akropolis do dnešních časů přežila, a je to vlastně až silné znečištění ovzduší v moderních Athénách, které je jejím největším nepřítelem. Tento problém je již znám po celá desetiletí, ale skutečné řešení nebylo dosud nalezeno.

Král Kekrops byl podle mytologie zakladatelem Athén a celého řeckého osídlení. Narodil se ze země jako napůl had a napůl člověk. Učil lidi mnoha řemeslům, stejně jako pohřebním zvykům a rozhodoval se, který bůh bude město ochraňovat.

Byli zde dva kandidáti: bohyně Athéna a bůh Poseidon, kteří měli prokázat svou způsobilost a také zapůsobit na lidi. Každý z nich měl přinést městu nějaký dar.

Poseidon vrazil trojzubec do skály a objevil se pramen. Lidé běželi k prameni a pili vodu, ovšem museli ji zase hned vyplivnout, protože voda byla slaná, poněvadž Poseidon byl bohem moře.

Pak se dotkla země bohyně Athéna a vyrostl olivovník. Ten se ukázal být mnohem užitečnějším dárkem a Kekrops vybral za patronku města Athénu a tím bylo dáno i jméno městu. Věřilo se také, že ta původní dřevěná socha bohyně, jež na Akropoli stávala, spadla z nebe.

Nové muzeum se nachází na jižním svahu Akropole na ulici Dionyssiou Areopagitou, bylo otevřeno široké veřejnosti v roce 2008.

Můžete si tu prohlédnout umělecká díla z chrámů a jiných budov, jako třeba sochy z Karyatidisu nebo vlysy z Parthenónu. Je důležité zdůraznit, že tu není povoleno fotografovat.

A jak Akropoli najdete? Místo se nachází úplně v centru města a je obtížné ho přehlédnout. Nejlepší je to asi pěšky, buď od Syntagmy, Plaky nebo z Monastiraki. Z Monastiraki můžete jít po ulici Adrianou podél Agory a na ulici Dioskouron pak vystoupat po schodech až na Akropoli.

Nejjednodušším způsobem je pochopitelně použít metro a jet až do stanice Akropolis a pak vystoupit na ulici Dionysiou Areopagitou. Odtud pak vede cesta na Akropoli, kdy po 3 minutách chůze dojdete až k jejímu vchodu. Hned vedle je Odeion Herodes Atticus.

Místo

Akropolis, Athény 37° 58' 14.232" N, 23° 43' 30.1152" E
Location

Řecko na Facebooku